Maalwerk

In dit artikel ga ik jullie meer vertellen over de werking van het maalwerk in een koffiemachine. Zoals je wellicht weet zorgt het maalwerk ervoor dat de koffie bonen tot de juiste fijnheid worden gemalen. Koffiemachines bevatten veelal conische maalschijven (zie onderstaande afbeelding).

De kegel die u op de afbeelding ziet (rechts) zit in het midden van het maalwerk (van bovenaf gezien). Het deel wat je aan de linkerkant op de foto ziet zit vast rond de kegel. Dit deel heeft aan de binnenzijde twee ringen. De eerste ring met tanden zorgt ervoor dat de bonen niet terug naar boven worden geduwd. De tweede ring zorgt in combinatie met de kegel voor het malen van de bonen. De bonen zakken tijdens het malen door het maalwerk . De gemalen bonen komen vervolgens via een smalle tunnel in de zetgroep terecht.

Vet en maalresten zorgen ervoor dat na vele kopjes koffie het maalwerk langzaam dicht slipt. Tevens zullen de conische maalschijven door de loop van de tijd hun scherpte verliezen. Je merkt dit aan het kopje koffie wat slapper wordt en waarvan de cremalaag ontbreekt. U kunt op dat moment de maalgraad fijner zetten zodat je nog een tijd vooruit kunt. Let op, u kunt de maalgraad alleen aanpassen als u het maalwerk hoort draaien. Tevens wil ik je adviseren om dit in kleine stapjes aan te passen en na enkele kopjes koffie pas te bepalen of het voldoende is.

Bij reparatie en revisie demonteren en reinigen wij het maalwerk. Na de demontage beoordelen we de maalschijven. Als deze aan vervanging toe zijn wordt je daarover natuurlijk vooraf van op de hoogte gesteld. Bij het monteren van het maalwerk zullen de maalschijven opnieuw worden afgesteld.

Schuiven naar boven