Reviseren

Een veel gebruikte term in de wereld van koffiemachines is “reviseren”. Wat houdt dat nou eigenlijk in? In dit artikel geven we uitleg over deze veel gebruikte term.

Net als een auto onderhoud nodig heeft geld dat ook voor een koffiemachine. Er zitten immers veel bewegende mechanische delen in een koffiemachine. Ik geef per onderdeel aan wat dit betekend.

Zetgroep:

De zetgroep is een van de belangrijkste onderdelen in de koffiemachine. Hij vangt de gemalen koffie op en perst deze samen in een gesloten kamer waar vervolgens heet water door heen stroomt. Na deze handeling zal de zetgroep teruggaan naar zijn rust positie en ondertussen de vochtige gemalen koffie (“koffie puck”) afvoeren naar de afvalbak.

Het is belangrijk dat deze wekelijks grondig wordt schoon gemaakt met lauw water. De zetgroep bij een Jura koffiemachine kan niet door de gebruiker worden verwijderd en kan alleen met een servicebeurt grondig worden gereinigd. De zetgroep bevat afsluit (O-) ringen die ervoor zorgen dat er geen water ontsnapt uit de gesloten kamer als er druk op wordt gezet. Deze ringen moeten regelmatig worden voorzien van speciaal vet wat vaak standaard bij de koffiemachine wordt geleverd bij aanschaf. Door het hete water wat de ringen iedere keer moeten doorstaan en het afkoelen worden deze ringen na verloop van tijd harder en krijgt de aandrijf motor steeds meer moeite om de zetgroep in beweging te krijgen. Het is daarom belangrijk om deze O-ringen op tijd te vervangen.

In de zetgroep bevind zich een fijnmazig zeefje waar de koffie doorheen wordt geperst. Na vele kopjes koffie zullen er kleine stukjes koffie en bruine aanslag ervoor zorgen dat het zeefje langzaam dicht slipt.

Het is bij onderhoud daarom belangrijk dat dit zeefje wordt verwijdert en goed wordt gereinigd zodat de gaatjes in het zeefje weer allemaal open zijn en de koffie er makkelijk doorheen kan. Wij gebruiken hiervoor speciale apparatuur die ervoor zorgt dat deze uiteindelijk weer als nieuw is.

Voor ons houdt reviseren in dat we de hele zetgroep demonteren en alle losse onderdelen grondig reinigen. De O-ringen worden standaard vervangen voor ringen die nog beter tegen hoge temperaturen kunnen. Alle bewegenden delen worden volgens voorschrift gesmeerd en de zetgroep wordt vervolgens weer geassembleerd en handmatig getest. Met de laatste handeling weten we zeker dat de zetgroep niet om wat voor reden dan ook blokkeert en de aandrijf motor onnodig zou belasten na montage in de koffiemachine.

Koffie-uitloop:

Vanaf de zetgroep loopt de koffie door naar de koffie-uitloop. Via de koffie-uitloop stroomt de koffie uiteindelijk in het kopje. Koffie resten/vet hopen zich op in de koffie-uitloop waardoor de koffie slecht door loopt en uiteindelijk volledig verstopt raakt. We demonteren de koffie-uitloop en reinigen deze volledig.

Maalmolen:

De maalmolen zorgt ervoor dat de koffie bonen tot de juiste fijnheid worden gemalen. De gemalen bonen vallen direct in de zetgroep zoals eerder vermeld. De maalmolen bestaat uit een motor met daaraan gekoppeld de maal schijf. Deze kan van metaal of keramiek zijn.

Na veelvuldig gebruik raakt de molen vervuild en slijt de maal schijf. Tijdens onderhoud wordt de maalmolen gedemonteerd en volledig gereinigd. De staat van de maalschijf wordt gecontroleerd. Wanneer deze nog in goede staat is wordt deze terug geplaatst en opnieuw afgesteld zodat de koffie weer als vanouds smaakt.

Pomp:

Wanneer de zetgroep en de maalmolen zijn gereviseerd worden deze terug geplaatst in de koffiemachine. De machine begint na inschakelen te spoelen waarbij we meteen alle leidingen en koppelingen op lekkages controleren.

Nadat we een aantal kopjes koffie hebben gezet controleren we de afvalbak op de fijnheid van de gemalen koffie en de staat van de “koffie pucks”. We kunnen aan de hand van het geluid van de pomp en de doorstroom snelheid van de koffie beoordelen of de pomp in orde is. Daarnaast moet de koffie een mooie cremalaag hebben.

Ik zie meer en meer bedrijven en mensen die het reviseren van koffiemachines als dienst aanbieden. De kwaliteit wisselt helaas enorm waarbij ik koffiemachines binnen krijg die hersteld moeten worden nadat ze zogenaamd zijn “gereviseerd”. U kunt vanaf de buitenkant niet zien of uw machine wel is gereviseerd zoals het hoort u kunt het naderhand tijdens gebruik vaak wel merken. Mijn advies is om u goed te laten informeren. Vraag na wat er precies onder reviseren wordt verstaan en wat er precies wordt gereviseerd. U bent uiteraard altijd welkom bij ons!

Schuiven naar boven