Zetgroep

Mijn eerste artikel gaat over de werking van de zetgroep. Iedere bean-to-cup koffiemachine bevat een zetgroep. Bean-to-cup wil zeggen dat de koffiemachine van bonen koffie maakt. Bij dit proces horen natuurlijk een aantal stappen. Dit artikel zal een stap/onderdeel van dit proces (de zetgroep) beschrijven.

Ik leg je eerst uit hoe een zetgroep precies werkt. We vullen onze koffiemachine met bonen en water en zorgen ervoor dat de afval en lekbak leeg zijn. We zetten de koffiemachine aan en wachten tot deze is opgewarmd. Gedurende het opwarmen hoor je een mechanische beweging in de machine. Dit is de zetgroep die zich in de juiste positie plaatst. Er gebeuren een aantal zaken. Door de zetgroep te bewegen controleert de koffiemachine of deze vrij kan bewegen. Zodra het water in het verwarmingselement (te vergelijken met een gesloten waterkoker) heet genoeg is zal de pomp worden ingeschakeld en loopt er heet water door de zetgroep. Het hete water vervolgt zijn weg door de zetgroep en zal uiteindelijk door de koffie uitloop in ons kopje (of in de lekbak) terecht komen. De pomp stopt na een korte periode en we horen wederom mechanische beweging in de machine, de zetgroep gaat terug naar zijn originele (rust) positie. De spoelfase is klaar en de machine is klaar voor gebruik.

We pakken ons favoriete kopje uit de kast en zetten deze onder de koffie uitloop. We selecteren vervolgens onze favoriete koffie en de koffiebonen worden gemalen. De gemalen koffie “valt” in de zetgroep. Zodra er voldoende bonen zijn gemalen stopt de molen en komt de zetgroep in beweging. De voorraadkamer met gemalen koffie verplaatst zich richting een stempel met een zeer fijne zeef. De gemalen koffie wordt strak tegen de zeef gedrukt en kan geen kant meer op. De pomp gaat aan en stuurt heet water via het verwarmingselement naar de zetgroep. Het water wordt met hoge druk door de gemalen koffie geperst. Er zijn veel koffiemachines waarbij de pomp kort stopt. Dit noemen we pre brewing (of pre-infusion). Het water krijgt op dat moment de kans om zich gelijkmatig te verdelen over de gemalen koffie wat de smaak ten goede komt. De pomp gaat weer aan en ons kopje wordt gevuld met heerlijke koffie. Uiteindelijk is ons kopje vol en stopt de pomp. De zetgroep gaat weer terug naar zijn rust positie. Tegelijkertijd wordt de natte gemalen koffie (koffiepuck) uit de kamer, richting de afvalbak geduwd. De koffiemachine is klaar voor het zetten van het volgende kopje koffie.

Ieder merk heeft zijn eigen zetgroep. De meeste zetgroepen kun je zelf uit de koffiemachine halen. Bij Jura is dat een ander verhaal. De zetgroep zit vast in de machine en kan er alleen door een deskundige (Koffie Talent) uit worden gehaald.

Schuiven naar boven