Dit artikel gaat over de werking van de zetgroep, een essentieel onderdeel van iedere bean-to-cup koffiemachine. Wat betekent bean-to-cup precies? Het betekent dat de koffiemachine de bonen direct maalt en vervolgens koffie zet, allemaal in één proces. De zetgroep speelt hierbij een cruciale rol en in dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe het werkt.
Wat doet de zetgroep?
Wanneer je de koffiemachine aanzet, vullen we deze vooraf met koffiebonen en water, en zorgen we ervoor dat de afval- en lekbak leeg zijn. De machine warmt op en gedurende deze opwarming hoor je een mechanische beweging. Dit is de zetgroep die zich in de juiste positie plaatst. Deze beweging zorgt ervoor dat de zetgroep kan controleren of alles vrij kan bewegen.
Zodra het water in het verwarmingselement heet genoeg is (vergelijkbaar met een gesloten waterkoker), schakelt de pomp in en begint heet water door de zetgroep te stromen. Dit water vervolgt zijn weg naar de koffie-uitloop en komt uiteindelijk in ons kopje (of de lekbak). Na een korte periode stopt de pomp en hoor je opnieuw de mechanische beweging van de zetgroep die terugkeert naar de oorspronkelijke (rust)positie. De spoelfase is nu klaar, en de machine is gereed voor gebruik.
Van koffiebonen naar kopje koffie
Nu pakken we ons favoriete kopje uit de kast, zetten het onder de koffie-uitloop en kiezen onze favoriete koffie. De machine begint de bonen te malen, en de gemalen koffie valt in de zetgroep. Zodra er voldoende gemalen koffie is, stopt de molen en komt de zetgroep in beweging.
De gemalen koffie wordt vanuit de voorraadkamer naar een stempel met een zeer fijne zeef geleid. Hier wordt de koffie stevig tegen de zeef gedrukt, zodat er geen ruimte meer is voor de gemalen koffie om te bewegen. De pomp wordt ingeschakeld en heet water wordt via het verwarmingselement naar de zetgroep gestuurd. Het water wordt met hoge druk door de gemalen koffie geperst.
In veel koffiemachines stopt de pomp even, dit noemen we pre-brewing of pre-infusion. Dit geeft het water de kans zich gelijkmatig over de gemalen koffie te verdelen, wat de smaak ten goede komt. Daarna gaat de pomp weer aan, en ons kopje wordt gevuld met heerlijke koffie. Zodra het kopje vol is, stopt de pomp en gaat de zetgroep terug naar zijn rustpositie.
Tegelijkertijd wordt de natte gemalen koffie (de koffiepuck) uit de kamer geduwd en richting de afvalbak geleid. De koffiemachine is nu klaar voor het zetten van het volgende kopje koffie.
Zetgroepen per merk
Ieder merk koffiemachine heeft zijn eigen ontwerp voor de zetgroep. Bij de meeste machines kun je de zetgroep zelf uit de machine halen voor reiniging. Echter, bij sommige merken, zoals Jura, zit de zetgroep vast in de machine en kan deze alleen door een deskundige, zoals Koffie Talent, worden verwijderd.
Heb je vragen over de zetgroep of hoe je de machine goed kunt onderhouden? Neem gerust contact met ons op!


